Magyar H. P. Lovecraft Társaság // 2018 – 2019

A 2017-es év fontos év volt a magyarországi Lovecraft közösség életében, hiszen hosszú előkészítés és számos bürokratikus akadály leküzdése után, augusztus 9-én hivatalosan is megalakult a Magyar H. P. Lovecraft Társaság (MHPL) kulturális egyesület. Az első közel fél évet azzal töltöttük, hogy megtaláljuk önmagunkat, hírt adjunk az egyesület megalakulásáról, és hogy beindítsuk a projekteket.

Olyan célokat tűztünk ki magunk elé, amikről hisszük – de valójában tudjuk -, hogy a hazai közösség érdekeit fogják szolgálni.

A 2018-as év mondhatjuk úgy, egy kissé döcögősen indult, ami természetesen nem szegte kedvünket, a legnehezebb pillanatokban számíthattunk a közösségre és közösen tudtunk felülkerekedni a problémákon. Az egyesület működésének vannak olyan részei, amiket nem lehet csupán elszántsággal és társadalmi munkával megvalósítani. Az éves működéséhez szükség van bizonyos anyagi forrásra, ami fedezni tudja azokat a nem személyi jellegű kiadásokat, amik a modern és kulturált tájékoztatáshoz szükségesek, illetve jogszabályok írják elő. Természetesen folyamatosan kutatjuk a forrásokat, listázzuk a pályázatokat, azonban a közösség támogatása elengedhetetlen a fennmaradásunkhoz. Kimondhatatlan örömmel töltött el mindannyiunkat, amikor a felhívásunk után az egyesület bankszámlájára beérkeztek az első támogatói felajánlások, és az év során, még további összegek is érkeztek. Természetesen a támogatásotokra továbbra is szükség van, a számlálót 2019- január 1-én lenullázzuk, addigra előre láthatóan már kalkulálni tudunk a jövő évi fix, betervezhető költségekkel.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatta a Magyar H. P. Lovecraft Társaságot, támogatta a munkánkat, a projekteket és a magyarországi Lovecraft közösséget.

Az egyesület taglétszáma jelen pillanatban 37 fő, ami elsőre nem tűnik túl soknak, azonban mi elégedettek vagyunk az első év után, hiszen a németországi Lovecraft egyesület taglétszáma sem éri el a 200 főt. Természetesen ez az elégedettség részünkről csupán átmeneti, az egyesület működésének alapköve a tagság, ezért 2019-ben koncentrálni fogunk a taglétszám növelésére.

 

2018 – további projektek és stabil tagság

Azáltal, hogy az év folyamán a taglétszámunk nőtt, lehetőségünk nyílt arra, hogy a célkitűzéseink mellett további projekteket indítsunk, illetve az új tagok aktívan közreműködnek a már folyamatban lévő feladatok megvalósításában is.

Napokon belül el fog készülni a Lovecraft: Fear of the Unknown 2008-as dokumentumfilm magyar nyelvű felirata, ami természetesen elérhető lesz a honlapunkon. Már „csak” a végső simítások, az időzítés van hátra.

A Magyar H. P. Lovecraft Enciklopédia 2019-ben eléri azt a készültségi fokot, amikor már mindenki számára elérhető lesz, folyamatosan halad a szócikkek szerekesztése. Előre láthatóan a jövő év első felében elindulhat az enciklopédia.

Nagyon érdekes és izgalmas projektünk a szintén jövőre induló Interaktív H. P. Lovecraft Biográfia, amihez a Northwestern University Knight Lab közösségének ingyenes Timeline projektjét használtuk. Ez egy olyan interaktív idővonal, amire felvezetünk minden olyan dátumot, ami köthető H. P. Lovecraft életéhez, művészetéhez és a rémirodalomhoz. Az idővonal érdekessége, hogy egy rövid kód beillesztésével publikálható lesz bármilyen honlapon, és automatikusan frissülni fog, ha új dátumot adunk hozzá.



Somogyi Gábor az Azilum magazin főszerkesztője, egyesületünk tagjaként, rendelkezésünkre bocsátotta a Bevezetés a Cthulhu-mítoszba című tanulmányát, aminek első része március elején jelent meg az Árnyak az időn túlról című antológiában. A tanulmány arra a nagyon fontos kérdésre fog választ adni, hogy valójában mi is a Cthulhu-mítosz, és ami a legfontosabb, kinek a nevéhez kell társítani. A márciusi kötetben megjelent tanulmány, egy háromrészesre tervezett sorozat első darabja, és mivel ennek hossza is közel 100 000 leütésnyi, részletekben jelenik meg az egyesület honlapján. A sorozat eddig darabjait itt érheted el.

Már sokszor említettük, de egészen egyszerűen nem lehet elégszer kitérni rá, hogy S. T. Joshi és David E. Schultz már az egyesület megalukálása előtt két könyvvel támogatta a hazai közösséget. Rendelkezésünkre bocsájtották az A Dreamer and a Visionary: H.P. Lovecraft in his Time és a Visible World: An Autobiography in Letters című könyveket, amiknek magyar nyelvű fordítása nagyon jó ütemben halad. A terveink szerint a fordítások 2019-ben elkészülnek, és ha minden jól alakul, akkor jövőre meg is fog jelenni mind a két könyv e-book formátumban. Természetesen mondani sem kell, mindkét kiadvány ingyenesen elérhető lesz a honlapunkról.

A két könyvfordításhoz szorosan kapcsolódik Molnár András Portré S. T. Joshiról című gigantikus esszéje, melyben az egyesület mentorának és tiszteletbeli tagjának életműve, Lovecrafttal kapcsolatos tevékenysége kerül bemutatásra. Az esszé ugyancsak részletekben jelenik meg a honlapunkon, az eddig elérhető három részt ezen a linken érheted el.

Idén májusától kezdve, rendszeresen ízelítőt adunk a Visible World: An Autobiography in Letters könyvben szereplő magyar nyelvre lefordított Lovecraft levelekből. Minden alkalommal egy-egy érdekes, kevésbé ismert részletet próbálunk kiemelni HPL életéből, mint például az első New York-i utazásáról Maurice W. Moe részére írt élménybeszámolója. A sorozat eddigi nyolc részét, Lovecraft nyolc levelét, ezen a linken érheted el.

Folyamatosan bővülnek versfordításaink és a Lovecraft teljes életművét feldolgozó bibliográfia rovatunk is. Azonban vannak olyan projektjeink, amik jellegükből adódóan több időt vesznek igénybe, ezért az egyesület Tudástárának polcai ezeken a területeken ritkábban tudnak frissülni. Természetesen elkötelezett segítőkből soha nem lehet elég, számos olyan tervünk van már időzítve évekre előre, amikhez szükségünk van a magyarországi közösség aktív részvételére.

Csatlakozz te is a Magyar H. P. Lovecraft Társasághoz, amit megtehetsz akár online is. Segítsd az egyesület munkáját, támogasd a hazai közösséget. Még nagyon sok közös munka vár ránk.

 

2019 – Országos H. P. Lovecraft Találkozó

Tisztában vagyunk azzal, hogy közösségünknek már nagyon nagy szüksége lenne egy szakmai találkozóra, egy rendezvényre, ahol személyesen is megismerhetnénk egymást. Ennek a rendezvénynek a megszervezése, több alkalommal is felmerült az egyesületi megbeszélések alkalmával, és nem szeretnénk tovább húzni az időt.

Hivatalosan is bejelentjük, hogy a 2019-es év központi projektje az első Országos H. P. Lovecraft Találkozó megszervezése lesz.

Egy olyan rendezvényt, szakmai napot szeretnénk a közösség együttműködésével megtartani, aminek előkészítésében és lebonyolításában mindenki segítségére számítunk. Aminek programját úgy próbáljuk összeállítani, hogy az a lehetőségekhez képest merítsen minden olyan területről, ami köthető H. P. Lovecraft művészetéhez és életéhez, a rémirodalom csodásan borzongató világához. Hamarosan a megvalósítás rögös útjára fogunk lépni, folyamatosan be fogunk számolni a részletekről, számos alkalommal ki fogjuk kérni a közösség véleményét.

Izgalmas és aktív év volt 2018, nagyon sokat léptünk előre, együtt fejlődtünk H. P. Lovecraft magyarországi rajongóival, valódi közösséget alkottunk, és közösen bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk az összefogásra, ha a szükség úgy kívánja. Büszkék vagyunk arra, hogy munkánkkal továbbvihetjük H. P. Lovecraft művészetének szellemiségét, büszkék vagyunk arra, hogy őrizhetjük zsenialitásának értékteremtő eszenciáját.

Büszkék vagyunk a magyarországi Lovecraft közösségre.

Tomasics József
elnök

Scroll to top