Hol kezdjem? – Magyar nyelvű linkek

Az alább linkgyűjteményben olyan magyar nyelvű honlapokat, magazinokat, facebook csoportokat és további hasznos linkeket gyűjtöttünk össze, amik segítenek eligazodni a hazai Lovecrafti színtér tagjai, formálói, képviselői közt. Ha szeretnéd megismerni H. P. Lovecraft munkásságát, életét, művészetét, a rémirodalom zsánerét, akkor az alábbi lista segítséget nyújt ahhoz, hogy mit hol találhatsz, merre is indulj el.

  • A lista nem teljes, nem is lehet az, folyamatosan bővülni fog.
  • Küld el nekünk azokat a linkeket, amiket te ismersz, de a listában nem szerepelnek.
  • Első sorban olyan linkeket várunk, amik kifejezetten HPL-el foglalkoznak, de természetesen várjuk azokat is, amik csak esetileg érintik a témát.
  • Várjuk a listában szereplő leírások kibővítését is.
  • A kategóriák alatti linkek nem jelentőségük, szerepük szerint, hanem ábécé sorrendben követik egymást.

Egyesület

Magyar H. P. Lovecraft Társaság

Honlap: lovecraft.hu
Email: info@lovecraft.hu
Facebook
: @mhplt

A Magyar H. P. Lovecraft Társaság kulturális egyesület (jelenleg itt vagy), hosszú előkészítő munka után, 2017. augusztus 9-én alakult meg tizenegy alapító taggal (Bihari György, Csikós Gyula, Galamb Zoltán, Kornya Zsolt, Molnár András, Dr. Schubert István, Szabó István Zoltán, Sóvágó Katalin, Tomasics József, Vachter Ákos, Vígh Dávid), a társaság tiszteletbeli tagja (honoris causa) S. T. Joshi a neves Lovecraft kutató. Az egyesület célja H. P. Lovecraft munkásságának és életének megismertetése, népszerűsítése, terjesztése, magyar nyelvre fordított és a még lefordítatlan műveinek nyilvántartása, továbbá, hogy hiteles forrást szolgáltasson azok számára, akik meg kívánják ismerni az írót és munkásságát. A társaság kilenc pontban gyűjtötte össze célkitűzéseit, amik közt szerepel online enciklopédia létrehozása, és H. P. Lovecraft munkásságának bevezetése a hazai oktatásba.

A társasághoz való csatlakozás ingyenes, bárki számára nyitott, azonban az egyesület nem rendelkezik anyagi forrásokkal, ezért a csatlakozásként a támogató tagságot javasolják, ami 1 000 forint támogatással jár együtt az egyesület felé.


Online magazin, hírportál, archívum

Magyar H. P. Lovecraft Portál

Honlap: www.hplovecraft.hu
Email: info@hplovecraft.hu
Facebook: @hplovecraft.hu

Magyarország legnagyobb archívumával, magyar nyelvű bibliográfiájával, adatbázisával rendelkező portál, ahol megtalálható a teljes Lovecrafti életmű; prózák, költemények, esszék, értekezések egyaránt. Túlnyomó többségben magyar nyelven is elérhetők az írások, de vannak bizonyos művek, amiknek csak az eredeti angol nyelvű verziója található meg az oldalon. A portál további kétségtelenül elismerésre méltó erénye, hogy nem csak HPL munkásságának műveit dolgozza fel, hanem megtalálhatóak a rémirodalom további képviselőinek alkotásai is. Az olvasószobában jelenleg 92 szerzőtől több mint 1 000 darab mű, a könyvtár szekcióban pedig 741 kiadvány szerepel, de a lista folyamatosan bővül.

 

The Black Aether

Honlap: www.theblackaether.com
Email: info@theblackaether.com
Hírlevél: feliratkozás
Facebook: @theblackaether
Twitter robot: @hplbot

A The Black Aether Online Magazinban különböző projektekben és rovatokban derítjük fel, mutatjuk be HPL munkásságát, életét, művészetét, kortársait és követőit, a rémirodalom további jeles képviselőit, és megpróbáljuk eloszlatni a tévhiteket is. Interjúsorozatunkban a Lovecrafti scene hazai és nemzetközi szereplőit kérdezzük meg, büszkén mondhatom, hogy olyan interjúk készültek, amik nemzetközi szinten is csodálkozást váltottak ki. (a David E. Schultz interjúrról még a kiadója, a Hippocampus Press is azt kérdezte, hogyan sikerült elkészíteni, hiszen Schultz nem szokott interjút adni). Az Olvasónaplóban szisztematikusan olvassuk végig HPL prózáit és mondjuk el róla szubjektív véleményünket, bemutatva őket az olvasóknak, akik még nem ismerik a műveket. Tippeket és tanácsokat adunk rémtörténetek írásához, külön Popkult rovatban foglalkozunk, a filmekkel, zenékkel, képregényekkel, szerepjátékokkal. A TBA az egyetlen olyan online magazin Magyarországon, ami a bizarro fiction felkavaró világával foglalkozik.

Elsődleges célunk a hazai Lovecrafti közösség összetartása, inspirálása és ösztönzése, H. P. Lovecraft munkásságának bemutatása. Folyamatosan indítunk játékokat, versenyeket, felméréseket végzünk, pályázatokat indítunk szerzők, költők, grafikusok részére és közösségi munkát is végzünk; egy olyan kiinduló bázist építünk, ahol a hazai közösség mindenre kiterjedően megismerkedhet HPL művészetével, a kozmikus rettenettel.

A The Black Aether nyílt projekt, ami azt jelenti, hogy bárki csatlakozhat hozzánk, bárki küldhet cikket, esszét, értekezést, ami ha megfelelő, megjelenhet az oldalon, a szerző jelölésével. A TBA nonprofit alapon működik, az oldal működtetéséhez sajnos anyagi költségek is hozzátartoznak; amennyiben lehetőséged van rá, legyen az bármilyen csekély összeg, támogasd a The Black Aethert és ezáltal minden eddig elindított és a jövőben elinduló projektet.

 

Magyar H. P. Lovecraft Társaság – Facebook

Facebook: @mhplt

Az MHPLT Facebook oldalát azért kell külön is megemlíteni, mert a honlaptól eltérően itt napi szinten lehet friss hírekről, újdonságokról, a hazai és a nemzetközi Lovecrafti scene életéről informálódni. Heti tematika szerint csoportosítjuk a híreket, csütörtök és vasárnap kivételével naponta minimum 3-4 friss hír kerül a Facebook oldalra. Minden olyan rövid és gyors információ itt jelenik meg, ami a honlap struktúrájához nem passzol; ha teheted, itt kezd az informálódást.

Az év elejétől változások lépnek életbe a Facebook oldalak működésében, ezért a mindenképpen javasoljuk, hogy állítsd be az oldal elsőként való megjelenítését.

 

The Black Aether – Twitter Robot

Twitter robot: @hplbot

A Twitter bot inkább csak érdekesség, hasznossága kissé megkérdőjelezhető a platform működési elve miatt; a bot retweetel minden olyan, a felhasználóktól származó bejegyzést, amiben szerepel a #lovecraft #hplovecraft #cthulhu #necronomicon és még jó pár darab hashtag. Csak óvatosan szabad használni, mert valóban minden hashtag-et összegyűjt, nagyon könnyen előfordulhat, hogy jó darabig csak könyvborítókkal és gőzölgő kávékkal, Lovecraft egyetlen idézetével, és csápokkal, csápokkal, csápokkal találkozol. Azonban kétségtelen, ha van türelmed, értékes linkekre bukkanhatsz.

 

Zothique

Honlapzothique.blog.hu

„Agymenések a horrorirodalomról minden mennyiségben.” Molnár András 2012. február 25-én indította el Zothique nevű blogját, ahol H. P. Lovecraft életéről, munkásságáról, kortársairól és a kortárs rémirodalomról fogalmazza meg markáns véleményét. András falja az angol nyelvű rém- és weird irodalmat, ha megjelent egy új könyv, antológia a zsánerben, az biztos, hogy nála olvashatsz róla először, nem egy esetben sehol máshol. A Magyar H. P. Lovecraft Társaság alapító tagja, számos interjút készített a The Black Aether részére, közreműködik az Azilum magazinban és a Delta Vision antológiáiban fordítóként, Thomas Ligotti hazai nagykövete; mindenkinek ajánlott elolvasnia a Carcosa árnyai kötethez írt Hatások, párhuzamok és tapogatózás a dögleheletű sötétben című utószavát.

A TBA Lovecraft hazai szakértőjeként tekint Andrásra – még ha ő ezt nem is így gondolja, bár ezt a véleményt mi akkor is fenntartjuk -, ha bármilyen kérdés felmerül HPL-el a weird irodalommal kapcsolatban, őt keresd, nagyban támaszkodunk mi is segítségére, szakértelmére. (Ha nem tudja a választ, akkor nincs is válasz)


Nyomtatásban megjelenő magazinok

 

Azilum

Honlap: www.azilum.net
Email: info@hplovecraft.hu
Facebook: @hplovecraft.hu
Megjelenés: negyedévente
Előfizetés: van
Online archívum: nincs

A Magyar H. P. Lovecraft Portál vadhajtásaként 2016-ban induló, nyomtatott lovecraftiánus magazin, elsősorban irodalmi fanzin, természetesen nem csak Lovecraftról szól, hanem a lovecraftiánus stílusról és szubkultúráról. Az Azilum színes/szürkeárnyalatos nyomtatott, B/5-ös formátumú egyre növekvő oldalszámmal, negyedévente megjelenő magazin. A fanzin ismeretterjesztő írásokat, irodalmi cikkeket, eddig magyar nyelven még meg nem jelent műveket tartalmaz, emellett filmismertetéseket, interjúkat is lehet olvasni benne. A magazint önkéntesek készítik társadalmi munkában, Somogyi Gábor főszerkesztő szeretné, ha az Azilum körül kialakulhatna egy alkotói műhely. Ha van saját esszéd, novellafordításod, ismeretterjesztő cikked vagy bármi más ötleted, küldj emailt a magazin részére.

Kétségtelen, hogy az Azilum magazin legnagyobb értéke, hogy olyan eddig magyar nyelvre le nem fordított rémirodalmi műveket tartalmaz, amikre nem egy esetben több mint száz évet kellett várni. Blackwood, Machen, Dunsany, Ligotti… olyan értéket tarthat kezében az olvasó, ami pénzben nehezen kifejezhető, az 1 000 forint körüli ár, eltörpül a tartalom mellett.

 

Black Aether Magazin

Honlap: magazin.theblackaether.com
Email: info@theblackaether.com
Hírlevél: feliratkozás
Facebook: @theblackaether
Megjelenés: félévente
Előfizetés: nincs
Online archívum: van, minden eddig megjelent szám letölthető

A The Black Aether ponyvamagazinja, amit a hazai közösség hozott létre. A nonprofit elvre épülő Black Aether Magazinban hazai, amatőr és tapasztalattal rendelkező szerzők novellái és költeményei kapnak helyet, amikhez külön grafika is társul. A BA a néhai Weird Tales mintájára épül, követi a magazin formátumát, az újrahasznosított papírból készülő belső oldalak is a ponyvamagazint idézik.

A Black Aethernek küldetése van, működése és megjelenése elvi alapokon nyugszik. A magazin elsődleges célja, hogy ösztönözze és inspirálja a hazai szerzőket és grafikusokat, hogy merjék megmutatni tehetségüket, kövessék azt az utat, amit H. P. Lovecraft taposott ki az utókor számára, merüljenek el a rémtörténetek, a kozmikus horror végtelen világában. Ezért is szerepelnek a magazinban kizárólag a rémtörténet, a kozmikus horror, a weird zsánerébe tartozó alkotások. Elvi elkötelezettségünk egyik alaptétele, hogy nem csupán gyakorlott szerzők művei jelenhetnek meg a magazinban, hanem olyan amatőr szerzők műveit is leközöljük, amiken esetlegesen érződik még a tapasztalatlanság. Természetesen így is elvárunk egy bizonyos színvonalat az íróktól, amit ráadásul egyre magasabbra teszünk, ugyan is fejlődés nélkül nincs előrelépés.

A Black Aether nem hagyja magára a szerzőket, megpróbáljuk őket olyan útra terelni, aminek a végén ott várja őket saját kozmikus rémtörténetük, és ami talán a legfontosabb, nem légből kapott, félreértelmezett saját elképzelések által tesszük ezt, hanem H. P. Lovecraft írásról vallott nézeteit adjuk át, továbbítjuk a szerzők felé. Érthető, hogy hozzánk beérkező anyagokra adott válaszok nem minden esetben kielégítőek, a szerzők mást várnak, de a tényt el kell fogadnia mindenkinek, a cél H. P. Lovecraft írói örökségének ápolása és átadása. Nem célunk megreformálni, megújítani, átdolgozni, átértelmezni, vagy éppen a kortárs irodalomhoz, olvasói szokásokhoz igazítani.

A magazin nyitva áll mindenki előtt, mindenkit buzdítunk arra, hogy küldje el alkotását számunkra, jelentkezzen nálunk, kérje segítségünket, véleményünket. Azon dolgozunk, hogy egy írói kört alakítsunk ki – eddig sikeresen -, olyan szerzőkkel, akik elkötelezettek H. P. Lovecraft művészete iránt.


Közösség

H. P. Lovecraft – Kerekasztal

Facebook: nyilvános csoport

A Kerekasztal facebook csoport 2015. nyarán indult el, azzal a céllal, hogy összegyűjtse a magyarországi Lovecraft rajongókat és alkotókat; szerzőket, költőket, zenészeket, játékosokat, filmrendezőket… mindenkit, aki kedveli HPL művészetét, vagy éppen szeretné megismeri. Friss hírek, újdonságok, közvetlen kapcsolat a hazai Lovecraft scene képviselőivel. Jelenleg 387 tagja van a csoportnak, azonban még nagyon sokan nem találták rá a közösségre, éppen ezért szükséges a hírét vinni, minél több ismerőst meghívni. A csoport rendelkezik némi alapszabállyal, ami csupán a kulturált viselkedést várja el a tagoktól.

 

Cthulhu Hívása Szerepjáték Csoport

Facebook: nyilvános csoport

2018. elején indult el a Facebook csoport, ami kifejezetten a magyarországi Call of Cthulhu és a Cthulhu-mítoszra épülő szerepjátékok kedvelőit tartja össze. Csapat-, játék-, mesélőkeresés, hasznos linkek, kalandmodulok, kiegészítők offline és online játékhoz egyaránt. A csoportban már több játék is szerveződött.

 

Arkham Horror LCG / CoC LCG Magyarország

Facebook: nyilvános csoport

A Cthulhu-mítosz köré épült társas- és kártyajátékok – nem csupán az Arkham Horror – facebook csoportja, ahol a hazai játékosok szervezhetnek játékot, csapatot. Felbukkannak az új kiegészítők, eladásra szánt lapok, komplett paklik, de a cserekereskedelem is működik.


 

Scroll to top