Keresztrejtvény

A keresztrejtvény használata:

1. Kattints egy cellára a keresztrejtvény rácsán, vagy kattints alul a sorszámozott nyomra
2. Az aktív cella kékkel van kiemelve
3. Kezdd el beírni a szót
4. Nyomj Entert, ha végeztél a szó beírásával
5. A cella zöldre vagy pirosra vált, attól függően, hogy jó-e a beírt szó
6. A tabulátor és a shift-tab billentyűk segítségével mozoghatsz a cellák között

Jelmagyarázat: (M) = magyar nyelvű megfejtés (A) = angol nyelvű megfejtés (B) = betűvel írva (SZB) = számmal és betűvel írva

A keresztrejtvényt el tudod menteni PDF formátumban, és ki is tudod nyomtatni. Ehhez kattints a nyomoknál lévő szendvicsmenüre (három vízszintes vonal), majd ott kattints a nyomtató ikonra. Ugyanitt tudod nagyítani és kicsinyíteni a keresztrejtvény-cellákat, illetve törölni tudod a beírt megfejtéseket (Clear Puzzle). A keresztrejtvény archívumot az MHPLT Fórumon találod, ezen a linken.

MHPLT Keresztrejtvény 2020.04.22.

Keresztrejtvény megnyitása Crossword Labs oldalon, ahol a rejtvény készült. Az elkészített saját keresztrejtvények nagyszerűen használhatók egyéb területen is. Figyelembe véve a magyarországi korlátozásokat, az online, otthoni oktatást, pompásan használható arra, hogy gyerekeknek készíts rejtvényt. Így tudod segíteni, de akár ellenőrizni is a tanulást.

Küldj nekünk te is keresztrejtvényt

A Crossword Labs egy ingyenesen használható online felület, ahol bárki nagyon könnyen készíthet keresztrejtvényeket. Ehhez nem kell mást tenned, csak megnyitni az oldalt, és máris kezdheted a mókát.

 1. Adj nevet a keresztrejtvényednek (Crossword Title). Ezt a nevet alakítja át a rendszer és ezen a néven lesz elérhető a rejtvényed (pl.: Az én rejtvényem címből generálva így lesz elérhető a kész rejtvény www.crosswordlabs.com/view/az-en-rejtvenyem).
 2. Írd be a megfejtendő szavakat és a nyomokat. Először írd be a megfejtendő szót (pl.: hplovecraft), majd egy szóköz után írd be a hozzá tartozó nyomot (pl.: A Providence-i remete), majd nyomj enter és az új sorban adj hozzá további cellákat. Tehát az egy sorba beírt első szó lesz a megfejtés, ez után kell egy szóköz, majd jön a megfejtéshez tartozó magyarázat, amiben már nyugodtan használhatsz további szóközöket. Javasoljuk, hogy a keresendő szóban ne használj írásjeleket (pont, kérdőjel, kötőjel stb.), bár a rendszer lehetőséget ad rá, de csak felesleges bonyodalmat fog okozni. Kis és nagybetűknek nincs jelentősége, számot csak úgy tudsz hozzáadni a megfejtéshez, ha van benne betű is (pl.: 1890augsuztus20), pontot semmiképpen ne használj számnál, dátumnál
 3. Tetszőleges mennyiségű sort írhatsz be, 20 sor már egész szép rejtvényt generál
 4. Adj meg egy jelszót. Miután elkészült a rejtvényed módosíthatod is, ehhez fog kelleni a jelszavad.
 5. A jelszó melletti kép alatt lévő nyilakra kattintva variálhatod a keresztrejtvény celláinak felosztását
 6. Kattints a piros Save & Finish feliratú gombra
 7. Kész is a keresztrejtvényed! A megnyíló oldalon további lehetőségeket találsz, módosíthatod, elmentheted, kinyomtathatod a rejtvényt

Ha szeretnél nekünk rejtvényt küldeni, akkor arra kérünk, hogy ne megosztással, vagy az URL bemásolásával küld el nekünk, hanem a cellalistádat küld el emailben (info@lovecraft.hu). Tehát a keresztrejtvény készítésekor beírt sorokat. Amikor kikerül a honlapunkra a rejtvény, szeretnénk feltüntetni a készítő nevét, ezt ne felejtsd ki a levélből (nick név, becenév, teljes név… amelyik neked szimpatikus). Küldhetsz nekünk csak feladványokat is, amiből mi generálunk keresztrejtvényt, esetleg keverve a saját, illetve a hozzánk beérkezett további feladványokkal.

Pár szabály és tipp feladványok, keresztrejtvény küldéséhez:

 • Minden rejtvényben kell szerepeljen olyan feladvány, mely köthető H. P. Lovecrafthoz vagy kortársaihoz, a rémirodalomhoz, a weird irodalomhoz. Magyarul, minden rejtvénynek tartalmában kötődnie kell honlapunk tartalmához, legalább pár darab feladvánnyal.
 • Illesz be megfejtést is a rejtvénybe. Egy keresendő szó, amit majd a játékosoknak ki kell találniuk. Egy helyszín, szerző neve, egy mű címe, évszám… Ilyenkor nyomnak csak annyit írj: MEGFEJTÉS.
 • Ha igazán mókás kedvedben vagy és végtelen idővel rendelkezel, készíthetsz olyan rejtvényt is, melyben több szóból áll a megfejtés, például 5 szóból kell összeállítani egy idézetet, ilyenkor értelemszerűen a nyomok közt több MEGFEJTÉS kell szerepeljen.
 • Legyél kreatív, használd ki a keresztrejtvény lehetőségeit. Kombináld a cellákat (pl.: az 1-es és az 5-ös cella adja a megfejtést, de vedd figyelembe hozzá a 6-os cellát is, ami kiegészítő információt tartalmaz).
 • Készíts tematikus rejtvényeket. Ha olvastál egy (a témához kapcsolódó) könyvet, vagy megnéztél egy filmet, készíts belőle rejtvényt. Kitalálsz 5 darab kapcsolódó feladvány, majd feltöltöd töltelékszavakkal.
 • Használj töltelékszavakat is, nem kell minden feladványnak, cellának megfelelnie az 1. pontnak. Egy idő után nem is lehet, hiszen ismétlődnének a keresett szavak. Ezek a töltelékszavak feldobják a rejtvényt, nagyon jól alkalmazhatók kiegészítőnek.
 • Ha több rövid szót használsz, a rendszer könnyebben össze tudja kötni a cellákat, a rejtvény használhatóbb lesz.
 • Használj évszámokat is. Évszámot csak úgy tudsz hozzáadni, ha van a megfejtésben betű is (pl.: 1890augsuztus20), pontot semmiképpen ne használj. Csak szám nem szerepelhet a megfejtésben, a rendszer nem kezeli. Használd a jelölést ha a feladvány megfejtése szám: (B) = betűvel írva (SZB) = számmal és betűvel írva.
 • Ne add könnyen a megfejtést! Készíts kifejezetten nehéz keresztrejtvényt, találj ki kombinációt igénylő feladványt, melyhez akár egy kis kutatómunkát is kell végeznie a játékosnak. Azonban ügyelj arra, hogy minden feladvány megfejthető legyen (tehát azt azért ne kérdezd, hogy hányas lába volt Lovecraftnak).
 • A hozzánk beküldött rejtvényeket és feladványokat ellenőrizzük, ha szükséges korrigáljuk, de ha lehet, túl sok pluszmunkát azért ne adj nekünk.
 • Arra kérünk, hogy a közösségért dolgozz velünk együtt, ne öncélúan, önreklámozás okán küldj nekünk feladványt, vagy kész rejtvényt.
 • Ha küldesz nekünk keresztrejtvényt, vagy feladványokat, nem jelenti azt, hogy automatikusan ki is kerülnek, felhasználásra kerülnek az egyesület honlapján.
 • Rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal ne raboljuk egymás idejét.

Jó szórakozást, jó játékot!

MHPLT

Scroll to top