II. Országos H. P. Lovecraft Találkozó 2021-ben

Kedves barátaink, Lovecraft rajongók!

A 2019-es év nagy vállalása volt a Magyar H. P. Lovecraft Társaság, a hazai közösség részéről az I. Országos H. P. Lovecraft Találkozó megrendezése. Nagyon büszkék vagyunk a rendezvényre, az előadókra, ezúton is még egyszer köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt minket a jelenlétével. Nem titkoltan úgy indítottuk el az OHPLT-t, hogy minden évben megrendezésre fog kerülni. Kell egy nap, hogy megismerhessük egymást, hogy bővítsük, fejlesszük, és elsősorban összetartsuk közösségünket.

Azonban a II. OHPLT megrendezését bizonyos okok miatt 2021-re tettük át.

Az egyik ok, a koronavírus járvány. Őszintén reméljük, hogy mindenki egészségben vészelte át a mögöttünk álló nehéz időszakot, és őszintén reméljük, hogy nem fog visszatérni ősszel a járvány. Számos információ bukkan fel ezzel kapcsolatban szinte naponta, nem tisztünk megítélni mely előrejelzések, becslések, vagy „jóslatok” valósak és hitelt érdemlőek. Azonban felelős szervezőként számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy a vírus őszig sem fog eltűnni, ezért egy zárt térben megrendezett, egész napos rendezvény esetében, melyen akár 200 ember is jelen lehet egy időben, előfordulhat, hogy a vírus ismét útjára indul.

Ugyancsak a vírus miatt, számos rendezvényt elhalasztottak tavasszal és őszre tették át. Ebből kifolyólag sokkal több rendezvény lesz ősszel, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyen abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy döntenünk kell, a három kedvenc rendezvény közül melyiket válasszuk azon a napon, amikor a II. OHPLT is lenne. Szeretnénk olyan napot találni, amikor nem kell ilyen döntést meghoznia senkinek. Ráadásul, ez kihat az igénybe vehető rendezvénytermekre is, mely már most azt eredményezte, hogy a bérleti díjak nagyobb ütemben emelkednek, mint egyéb esetben.

A rendezvény megszervezése pedig jelentős – az egyesület számára mindenképpen jelentős – anyagi forrást emészt fel. 2019-ben abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Purple Meeple Games az egyesület, a közösség támogatásaként átvállalta a terembérletet és további egyéb költségeket. Annyit elmondhatok, hogy hat számjegyű összeg volt.

2020-ban azonban eddig még nem sikerült olyan támogatót szereznünk, aki ilyen mértékben támogatná az egyesületet. Az éves tagdíjak pedig nem elegendők egy rendezvény megszervezéséhez, de igazából az önfenntartáshoz sem. Az viszont nagy előrelépés volt, hogy 2020-tól jogosulttá váltunk arra, hogy magánszemélyek adójuk 1%-os felajánlásával támogassák az egyesületet.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki az MHPLT-nek ajánlotta fel adója 1%-át.

Azonban ennek a támogatásnak a sajátossága, hogy a konkrét összeget, jellemzően csak szeptember végén kapják meg az egyesületek, egészen addig nincs információ arról, mennyi pénz érkezik az egyesület számlájára. Ebből következik, hogy egy októberi rendezvény megszervezéséhez ezzel a pénzzel nem lehet kalkulálni, hiszen egyelőre elképzelésünk sincs, mekkora összegre kell számítanunk. Mivel ez a támogatási forma állandó egy egyesület esetében – ha továbbra is megfelel a kritériumoknak -, ezért ez egy évente beérkező összeg, mellyel a következő évben már lehet kalkulálni. Azonban a 2020-as év ebből a szempontból egy üresjárat. Jövőre már tudunk előre kalkulálni, hogy 2021. szeptember végén, mire is számíthatunk. Tehát röviden és tömören, jelen pillanatban az MHPLT nem rendelkezik elengedő pénzzel a II. OHPLT megrendezéséhez.

Ezért, idén októberben, közösségi finanszírozó kampányt fogunk indítani a II. Országos H. P. Lovecraft Találkozó megrendezéséhez, és az egyesület 2021 évi működéshez szükséges anyagi források biztosításához.

A Kickstarter és az IndieGogo rendszeréhez hasonló kampányt indítunk, de nem ezeket a felületeket fogjuk használni, hiszen jelen pillanatban nem is elérhetők Magyarországról, illetve szeretnénk megspórolni az ilyen felületek részesedését, ami nem kevés összeget tud jelenteni. Ugyanúgy támogatói szinteket fogunk felállítani, és ugyanúgy különböző ajándékok fognak járni a támogatás szintjétől függően.

Felmerült, hogy a kampányt még nyáron, a nyár végén elindítjuk, és idén ősszel lesz rendezvény, de ezt egyrészt felülbírálják a koronavírussal kapcsolatos aggályaink, illetve az, hogy nyáron mindenkinek pluszköltségei vannak. Nyaralás – már akinek lehetősége van rá -, iskolakezdés stb., és sajnos tudvalevő, hogy a járvány következtében sokunk pénztárcája megcsappant, vagy éppen teljesen ki is ürült. Ezért fog a támogatói kampány októberben elindulni.

Sikeres kampány esetén, a találkozót 2021. tavaszán fogjuk megrendezni, tehát nem várunk jövő őszig. Természetesen, mint mindig, nyitottak vagyunk az ötletekre, javaslatokra, szívesen fogadjuk, ha valaki megosztja velünk tapasztalatait egy ilyen jellegű kampány megszervezéséről és lebonyolításáról.

Bízunk, mindig is bíztunk közösségünkben.

Az utóbbi időben jelentős energiát és időt emésztett fel részünkről, hogy megoldást találjunk, körbejárjuk a lehetőségeket, új utakat találjunk, megpróbáljuk előteremteni a forrásokat. Ennek tudható be, hogy az utóbbi időben passzívabbak voltunk. A fentiek azonban a Memento Morri egyesülettel közösen szervezett Természetfeletti Rettenet az Irodalomban című grafikai pályázattal egybekötött kiállítást nem érintik. A kiállítás és a helyszín jellegéből adódóan más jellegű rendezvény lesz, mint az OHPLT – egy hónapig lesznek megtekinthetők a kiállított alkotások -, a kiállításmegnyitó továbbra is szeptember 8-án lesz.

Személy szerint hiszek abban, hogy közösségünk ismét meg fogja mutatni, hogy ha összefogásra van szükség, akkor képes leküzdeni az akadályokat. Hiszem, hogy jövőre ismét találkozhatunk, ezúttal már a II. Országos H. P. Lovecraft Találkozón.

Tomasics József
elnök

Scroll to top