Levelek E’Ch-Pi-El-nek #2

Pető Zoltán hetente jelentkező sorozata az MHPLT-n. Clark Ashton Smith H. P. Lovecraft számára küldött leveleiből készülő válogatás magyar nyelven, melyekből közelebbről is megismerhetjük a weird irodalom két meghatározó szerzőjének barátságát, Smith személyét, gondolatait.

Levél H.P. Lovecraftnak
Clark Ashton Smith-től
[késő február-korai március, 1934]

A spirális hajnal
mély Dendo-órájában

Kedves E’ch-Pi-El!

[….] Mellesleg, megkaptam az új Machen könyvet, a The Green Round-ot és vegyes reakciókkal olvastam. Jól meg van írva, és ügyesen bánik a rejtéllyel és a sejtetéssel. Azonban, nincs meg a korábbi horrortörténeteihez hasonló erőteljes csúcspont; és túl sokat ismétli a közönséges poltergeist-jelenségeket a mű második felében, mint amilyen az ablakok és cserépedények (stb) összezúzása egy ismeretlen erő által. […]

[….]

Valóban, a dolgok nem túlságosan ígéretesek Crawford vállalkozása számára.[1] Úgy tűnik, hogy még pechesebb a nyomtatás kapcsán mint amilyen én voltam a katasztrofális és baljóslatú kiadávánnyal, a Kettős Árnyékkal. [2] Még mindig tartozom a nyomdásznak, és várakoztatom, mert a további ötven pazoor,[3] késik a magazin-kifizetések miatt. Mindazonáltal a Gernsback Társaságnak egy félreérthetetlen célzást tettem arra vonatkozóan, hogy bizonyos jogi akciók fognak bekövetkezni, amennyiben hamarosan nem fizetnek egy nagy részletet hátralékukból.[…][4]

Szóval Malik szultán[5] nekifogott a garázsüzletnek! Az Ezüst Páva és a Hashishin-ek árnyai! S talán egy kevés bölcsesség még hozzá. Nem számít milyen komoly lesz a recesszió,[6] az Egyesült Államok népessége futtatni fogja harci szekereit, ameddig az utolsó gumiabroncs ki nem durran, és az utolsó fél pint gáz ki nem merül.

De sajnálom, hogy Malik nyugati előrehaladása késleltetve lesz. Remélem el tudja majd érni Auburn-t akár késő tavasszal akár kora ősszel, – ezek a legjobb évszakok itt. A telek túl nedvesek és a nyarak nem csak forrók, hanem szárazak is. […]

[…]

Fellelkesített beszámolód a római Britanniáról. Ezt az időszakot a legtöbb történész olyan röviden tárgyalja, hogy nem is realizáltam  a rómaiak általi birtokbavétel hosszát és alaposságát. […] Tényleg vonzó számomra a gondolat, hogy van egy kicsi belőlem a régi Latin vérből. Biztos, hogy néhány ősöm az apai ágról, Lancashire-ben kellett hogy legyen a hódítás idején, amikor Lancester, Ribchester és más helyek római táborok voltak. Apám emlékszik a római utakra, és a falakra Chester-nél, Chesire-ben.

[…]

Amikor valaki rádöbben arra, hogy Róma hatalma és árnyéka millió formában élt túl; és sok asszociációs lánc van, amely, ha valaki követő ezeket, összeköt minket a Latin múlttal. Például, a Kalifornia sherry amelyet iszok (a kedvenc borfajtám) legitim leszármazottja Xeres borainak amelyeket Rómába importáltak abban az időben, amikor Andalúzia Hispania Ulterior része volt. El tudom képzelni, hogy az elkészítés módja hasonló volt, leszámítva annak modern gyakorlatát, hogy a borhoz egy többé-kevésbé desztillált szőlő-esszenciát adjanak. A desztillációt, amely úgy tűnik, hogy a kínaiakkal kezdődött, az arabok hozták Európába és kevéssé volt ismert a 13. századot megelőzően. Legalábbis ez a benyomásom.

Élveztem beszámolódat a providence-i K.A.T. testvériség kapcsán. Simaetha és Tabasco bizonyosan bővelkednek a macskatermészetű eredetiségekben és sajátosságokban. Simaetha, úgy látom, máltai utódját még mindig elefántcsontkarmainak egy alkalmi, pengeéles és villámgyors csapásával tartja kordában. Ilyen alkalmakkor leginkább egy dühbe jött boszorkányhoz hasonló; és vágott, sárga szemei időnként meglehetősen démoniak. […]

Tényleg azt gondolom, hogy Simaethának kapcsolatban kell állnia Sadoqua oltárának őrmacskáival: hihetetlen kora és nem csökkenő életereje több mint sokatmondók egy ilyen származás kapcsán. […]

Remélem, hamarosan befejezem úgy Zothique-történetemet a „Xeethra-t.” Ez a pokoli hideg nemrégiben ledöntött. Azt hiszem egy három napos, bármi borfélétől való absztinencia miatt kaptam el. (Ez nem teljesen vicc, mivel azt hiszem, hogy a bornak van egy bizonyos betegségmegelőző hatása.)

Üdvözlettel a Bőség Üstje által,

Klarkash-Ton

[1] William Crawford, egy  tervezett weird-fiction magazin, az Unusual Stories szerkesztője, és Lovecraft Árnyék Innsmouth fölött (1936) című művének kiadója.
[2] 1933-ban Kettős Árnyék címmel Smith saját pénzén jelentette meg első novelláskötetét, mindössze ezer példányban. A novelláskötet címadója a Smith által legjobbnak tartott írása, a Kettős Árnyék volt. (Magyarul olvasható a Sarki Regék címmel megjelent válogatásban.) – P.Z.
[3] Hyperboreában használatos fizetőeszköz.
[4] 1934 májusában Smith felbérelt egy jogi képviselőt, hogy eszközöljön ki 769 dollár visszamenőleges fizetést a Wonder   Stories-tól.
[5] E. Hoffmann Price, akit a „Pávaszultánnak’ is neveztek a levelezésben.
[6] Smith az 1929 és 33 közötti „Nagy gazdasági világválságra” utal  – P.Z.

Fordította: Pető Zoltán

Scroll to top