Első információk az Országos H. P. Lovecraft Találkozóról

Howard Phillips Lovecraft 1937. március 15-én, 46 évesen hunyt el vékonybélrákban, melynek kialakulásához nagyban közrejátszott szegényes és egészségtelen étrendje. Tragikusan rövid életét az irodalomnak és annak szentelte, hogy elkötelezetten támogassa az amatőr közösséget, melynek tagjai bátran fordulhattak hozzá. Úriemberként nyilvánult meg minden körülmények közt, nyílt kifejezésmódja által a hozzá segítségért forduló bizonytalanok barátjukként tekinthettek rá. Barátaihoz, levelezőtársaihoz a legvégsőkig hűséges maradt: az íróasztalán halálakor talált befejezetlen irat nem elbeszélés, költemény vagy esszé volt, hanem egy levél.

Művészetének eszenciája örökre velünk marad, emlékét őrizzük attól a pillanattól, amikor az ezüst kulcs elfordult a zárban.

A Magyar H. P. Lovecraft Társaság azzal a céllal jött létre, azért dolgozik, hogy megőrizze, továbbvigye és átadja H. P. Lovecraft személyiségében, művészetében rejlő követendő értékeket. Tesszük ezt meggyőződésből és elhivatottságból.

I. Országos H. P. Lovecraft Találkozó

Az elmúlt évek során közösségünk megerősödött és összekovácsolódott, számos olyan projekt indult el, vagy lépett a nyilvánosság elé a közösség tagjai által, melyek mindegyike valamilyen módon kapcsolódik Lovecraft személyéhez, munkásságához. Magazinok, antológiák, társasjáték, képregény, film, szerepjáték, zenei projektek… Elképesztően kiszélesedett a paletta, ezért úgy döntöttünk, 2019-ben időszerű lesz egy olyan rendezvény megszervezése, amit Lovecraft munkásságának és a hazai közösségnek tudunk szentelni.

Pár alkalommal említettük már, hogy idén ősszel elindul az Országos H. P. Lovecraft Találkozó (OHPLT) megszervezése, és ahogy menet közben konkretizálódnak az előkészítési folyamatok részletei, időnként beszámolunk róluk. Ehhez Lovecraft halálának évfordulóját választottuk, hiszen az egyesület és minden projektünk, az emlékének megőrzése céljából valósul meg.

Az első és talán a legfontosabb információ a rendezvény időpontja és a helyszín. Az időpont szinte már biztosnak mondható: 2019. október 19. szombat. Ha csak nem történnek olyan kozmikus események, amik eltérítenék a szervezést, mi nem fogunk eltérni ettől a dátumtól. A helyszín kérdése még képlékeny, annyi biztos, hogy a Budapesten lesz megtartva az OHPLT, de a konkrét helyszín a városon belül még nincs eldöntve. Vannak elképzeléseink és terveink, próbálunk olyan helyet választani, amit a hazai fantasztikus irodalmat kedvelő közösség már ismer, és megfelelő a programok lebonyolításához.

Létezik egy előzetes programtervünk, de ez nyilvánvalóan jelenleg még nem végleges:

10:30 – 11:00 Megnyitó
11:00 – 11:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
12:00 – 12:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
13:00 – 14:00 Ebédszünet
14:00 – 14:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
15:00 – 15:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
16:00 – 16:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
17:00 – 17:30 Szünet
17:30 – 18:00 Kvízjáték
18:00 – 18:50 Kerekasztal beszélgetés, előadás
19:00 – 19:15 Kvízjáték eredményhirdetés, nyeremények átadása
19:15 – 20:00 Kerekasztal beszélgetés, előadás
20:15-től Kulturális műsor

A terveink szerint az egész napos rendezvény alatt 7 darab előadás és/vagy kerekasztal beszélgetés lesz. Ebből a hétből jelenleg 3 programhely már foglalt (Kornya Zsolt, Szabó István Zoltán, illetve Somogyi Gábor és Tomasics József közös előadása), további 3 egyeztetési fázisban van. Azonban nagyon fontos, hogy ez csupán egy tervezet, amin tudunk alakítani – minden bizonnyal fogunk is -, szűkíteni és bővíteni egyaránt.

Ha van hozzá kedved, időd, energiád, „bátorságod”, hogy te is tarts egy előadást egy olyan témakörben Lovecrafttal kapcsolatban, amiben jártas és felkészült vagy, akkor itt az alkalom, hogy megtartsd az előadásodat.

A közösség minden tagját biztatunk arra, hogy jelentkezzen az egyesületnél – küldj egy emailt az info@lovecraft.hu címre -, ha érez magában annyi felkészültséget, hogy megtartson egy 45 perces előadást. Ez az előadás lehet szakmai tartalmú, HPL éltével, munkásságával, művészetével, vagy akár weird irodalom egyéb szerzőjével kapcsolatos, de lehet egy kulturális műsor is. Terveink közt szerepel az is, hogy nem csak szakmai előadások lesznek megtekinthetők a rendezvényen, hanem olyan kulturális műsorok, melyek színesítik, feldobják a napot. Ha például gyakorlott versmondó vagy, van egy zenei projekted, vagy egy rövidebb színpadi produkciód, esetleg egy hátborzongató performansz előadásod, akkor mindenképpen jelentkezz nálunk. Az év során több alkalommal is fogunk még felhívást közzétenni ezzel kapcsolatban.

Szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, „kitelepüljön” a rendezvényre és ott termékeket árusítson, a saját „standjáról”. Képregények, zenei albumok, szerepjátékok, társasjátékok, ajándéktárgyak… Gyakorlatilag bármi szóba jöhet, de egy kikötésünk van, mégpedig az, hogy az árusított termékeknek kapcsolódniuk kell Lovecrafthoz valamilyen módon.

Számítunk arra, hogy többen fognak vidékről is érkezni, és mivel a rendezvény relatív későn zárul – nem is beszélve az utána következő „csapatépítésről” -, megpróbálunk kedvezményes szálláslehetőséget biztosítani. Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy barátoknál aludjon és a másnap reggeli vonattal, busszal induljon haza, vagy egyszerűen csak kipihenje a csapatépítő tréning fáradalmait. Ehhez ismét a közösség segítségét kérjük. Ha van rá lehetőséged, hogy elszállásolj egy vagy akár több, a rendezvényen résztvevő Lovecraft rajongót, akkor jelezd felénk, ugyancsak küldj emailt az info@lovecraft.hu címre. Kiadatlan albérlet, alagsor, manzárd…, de ha esetleg panziótulajdonos, szálloda vezető vagy, és biztosítani tudsz kedvezményt, kérünk, akkor is jelentkezz. Természetesen mi magunk is fogunk a megoldást keresni.

Lovecraft emlékére

Természetesen ez csupán töredéke azoknak a feladatoknak és céloknak, amiket még meg kell valósítanunk, hogy olyan rendezvényt tudjunk szervezni, amire büszkén mondhatjuk, hogy méltó Lovecraft emlékéhez. Folyamatosan fogunk felhívásokat közzétenni. Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk, oszd meg velünk, ha rendelkezel olyan tapasztalatokkal, amik szerinted hasznosak lehetnek ezen célok elérése érdekében. Rendszeres időközönként újabb információkkal fogunk jelentkezni, azonban a mai nap az emlékezés jegyében fog eltelni.

Emlékezzünk H. P. Lovecraftra, a weird irodalom legnagyobb alakjára, a kozmikus rettenet atyjára, az ismeretlentől való rettegés, ódon misztériumok, a csillagok közt ásító, tébolyult űr titkainak szakavatott ismerőjére.

Mindannyian olvassuk el ma a kedvenc novellát, költeményt, melyben megleljük Howard Phillips Lovecraft eszenciáját. Mi, a Magyar H. P. Lovecraft társaság tagjai ezt fogjuk tenni.

Tomasics József
elnök

Borítókép: Michael J. Deas – H. P. Lovecraft

Scroll to top