Országos felhívás véradásra

A Magyar H. P. Lovecraft Társaság elsődleges célja H. P. Lovecraft munkásságának és életének megismertetése, népszerűsítése, komplex tudásbázis felépítése, azonban kulturális egyesületként feladatunknak érezzük, hogy lehetőségeinkhez mérten részt vállaljunk olyan kezdeményezésekben is, amik a közösség érdekeit szolgálják, az élet egyéb területein is. A The Black Aether Online Magazin és az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével közös ügy mellet állunk ki.

Országos véradásra hívunk minden H. P. Lovecraft rajongót, a rémirodalom kedvelőit, véradásra hívunk mindenkit, aki a hazai irodalmi élet tagjaként tekint magára – azokat is, akik nem – legyen akár olvasó vagy akár író.

Ez a felhívás mindenkinek szól, aki szereti a rémirodalmat, a fantasztikum összes zsánerét, a sci-fit, a fantasyt, a magas irodalmat, a ponyvát; nem csupán közösségünk tagjaihoz szólunk, véradásra hívunk mindenkit, aki és él mozog, aki úgy érzi hajlandó tenni a magyarországi közösségekért, és hajlandó vérét áldozni, hogy felhívja figyelmet a véradás fontosságára. Nem közhely, hogy a vér semmivel nem pótolható. Évente Magyarországon 400 000 vérre, vérkészítményre van szükség, azonban a potenciális 4 000 000 véradóból, csupán 250 000 a rendszeres donor. Vérre bármikor, bárkinek szüksége lehet.

Technikailag nem kivitelezhető, hogy egy adott napon szervezzünk véradást az ország minden vérellátó központjában, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével úgy döntöttünk, hogy március 12-től március 30-ig hívunk mindenkit véradásra. A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).

Büszkék vagyunk arra, hogy kezdeményezésünkhöz már a kampány elindulása előtt csatlakoztak a hazai fantasztikum szereplői. Gondolkodás nélkül, a felhívás mellett kiállva fogadta el a felkérést az Agave KönyvekAzilumF.I.O.K.Gabo KiadóGalaktikaFumax KiadóPróza Nostra, és a Spekulatív Zóna. Természetesen továbbra is várjuk, közösségek, híroldalak, blogok, kiadók, egyesületek, szervezetek csatlakozását.

Kérünk mindenkit, hogy lehetőségeihez képest ossza meg a felhívást és az ahhoz készített plakátokat, ami Ámon Attila keze munkáját dicséri, és amihez Sütő Fanni írt verset.

Mindenki részvételét és segítségét a kezdeményezés támogatói nevében is köszönjük.

Tomasics József
elnök


“Cthulhu most téged hív” plakát letöltése:

“Az űr csendje “plakát letöltése:


Általános tájékoztató a véradásról az OVSZ ajánlásával

  1. A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).
  2. A véradás kb. 30-40 percet vesz igénybe (jelentkezéstől – távozásig)
  3. A véradáshoz szükséges iratok:
    – eredeti személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
    – lakcímkártya
    – TAJ-kártya  első véradók esetében mindenképp szükséges, egyébként a TAJ-szám megadása elegendő
  4. A véradás megkezdése előtt ajánlott a bőséges étkezés, illetve szükséges minél több (min. 1 liter ) folyadék (ásványvíz, tea) fogyasztása.
  5. A véradáson mindenkinek biztosítunk 0,5 liter ásványvizet, nápolyit, hogy a szervezet minél hamarabb pótolni tudja az elvesztett energiát. Ezen kívül  500 Ft értékű Étkezési utalványt kap minden véradó .
  6. A véradás után nem ajánlott az adott napon:
    – nehéz fizikai munkát végezni
    – szaunázni
    – meleg fürdőbe menni
    – sportolni
    – nagyon hideg helyen dolgozni (hűtőház, stb.)
  7. Egy véradás során 4,5 dl vért ad a véradó.
  8. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden véradás alkalmával meghatározza a vércsoportot, és elvégezi a kötelező vizsgálatokat: HIV, Hepatitisz C, Hepatitisz B, Szifilisz.
  9. Két véradás között minimum 56 napnak el kell telnie.

Amennyiben közösséged számára helyi véradást szeretnél szervezni kiszállással (munkahely, iskola, sportcsapat stb.), érdeklődj bizalommal az Országos Vérellátó Szolgálatnál, vagy vedd fel a kapcsolatot Móró Gáborné véradásszervezővel

1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Tel/ Fax: (+36) 372 4164
Mobil: ( +36 30)955 5864
E-mail: moro.gaborne@ovsz.hu
Honlap: www.ovsz.hu
Facebook:www.facebook.com/orszagosverellatoszolgalat

Szeretettel várjuk a 18 – 60 év közötti  (rendszeres véradónál 65 év), 50 kg testsúly feletti  véradókat, akik egészségesnek érzik magukat!

Scroll to top