S. T. Joshi

Sunand Tryambak Joshi elhivatottságát és önzetlen segítőkészségét példaértékűnek tartottuk már a Társaság megalakulása előtt is. Az egyesület alapszabálya lehetőséget ad arra, hogy az alapítók felkérjenek egy arra érdemes jelöltet, legyen az egyesület tagja, mint „névleges tiszteletbeli” (honoris causa) tag. Egyfajta mentor, a hazai közösség segítője, aki a több mint fél életén át tartó kutatómunkájával hozzájárul a magyarországi Lovecrafti közösség előrelépéséhez is. S. T. Joshi értékteremtő munkássága és elhivatottsága egyértelművé tette a Társaság számára, hogy őt kérjük fel tiszteletbeli tagnak.

„Wonderful to hear of the establishment of your association! I shall be delighted to be an honorary member. The honour, indeed, is all on my end, and I am very humbled and flattered.”

Biztosított minket arról, hogy támogatni fogja a magyarországi közösséget, segíteni fogja munkánkat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy két könyvének kéziratát is elküldte nekünk, hoyg azt fordítsuk le magyar nyelvre, és a tegyük elérhetővé minden rajongó számára ingyen. ez a két könyv:

Ez az önzetlen felajánlás S. T. Joshi és David E. Schultz részéről is, nem hagyott szemernyi kétséget sem, hogy viszonzásként Joshit kérjük fel, mint tiszteletbeli tagot. A magyarországi Lovecrafti közösség elhivatottsága egyelőre még nem kapta meg azt az ismertséget, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet a hazai alkotók tehetségére. Ebben a folyamatban nagyon nagy segítségünkre lesz S. T. Joshi, akivel a kapcsolat már újabb szintre lépett, folyamatosan fogunk beszámolni a fejleményekről.

S. T. Joshi 13 éves korában találkozott először H. P. Lovecraft nevével és műveivel. Tizenhét éves korában döntötte el, hogy irodalomkritikus lesz és 1975 nyarán meg is fogalmazódott benne a H.P. Lovecraft: Four Decades of Criticism könyv ötlete, ami 1980-ban jelent meg. 1976-ban ajánlatot kapott a Kent State University Press-től, állítson össze egy új Lovecraft bibliográfiát. Ez a felkérés és Lovecraft iránti érdeklődése terelte a Brown egyetem felé, ahol is a legtöbb Lovecraft kéziratot tárolják. Mondhatni innét fogva kezdődött el Joshi kutatói pályafutása, és miután 1981-ben megjelent a Lovecraft bibliográfia, felkérést kapott egy monográfia elkészítésére. Az utóbbi években figyelmét azokra az írókra koncentrálja, akik hatással voltak H. P. Lovecraft művészetére. Természetesen Lovecraft mindig is központi alakja lesz kutató munkájának, hiszen még mindig folyamatban van az project, amiben Lovecraft levelezését szerkeszti. Ez a munka még több évig el fog tartani, mert elmondása szerint akár 25 kötetes is lehet majd a végleges gyűjtemény.

Scroll to top